Παραγγελίες

2310 587.377

}
Ώρες Λειτουργίας

ΔΕΥ – ΠΑΡ: 9:00 – 17:00

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ BLENDS ΤΑ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ;

Ο καφές ανέκαθεν, µε αποκορύφωµα τα τελευταία δέκα χρόνια, αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς µας.

Αρχικά, “blend” ή χαρµάνι είναι ο συνδυασµός διαφόρων ποικιλιών καφέ, οι οποίες είναι η Arabica και η Robusta.

Ωστόσο, αν και είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από µερίδα του καταναλωτικού κοινού, blend θεωρείται ακόµη και ένα χαρµάνι 100% Arabica και αυτό γιατί συνήθως αποτελείται από επιµέρους διαφορετικές ποικιλίες Arabica. Πέραν όµως, των blends υπάρχουν οι µονοποικιλιακοί ή single origin καφέδες, καθώς και οι single estate, δηλαδή καφέδες προερχόµενοι από µία συγκεκριµένη φυτεία.

Βασιζόµενος στην εµπειρία µου, θα έλεγα ότι αυτό που προσφέρουν τα blends είναι µια µεγάλη πολυπλοκότητα και µια ξεχωριστή ισορροπία στα ροφήµατα, εξαρτώµενη από τις διαφορετικές αναλογίες Arabica και Robusta.

Μιλώντας για αναλογίες ένα blend µε 100% Arabica προσφέρει έναν καφέ µε υψηλότερη οξύτητα, µεγαλύτερη πολυπλοκότητα στα αρώµατα και αυξηµένη γλυκύτητα µε πιο απαλό σώµα. Εν συνεχεία, χρησιµοποιώντας την Robusta σε διαφορετικές αναλογίες,  διαφοροποιείται το γευστικό προφίλ του καφέ.

•80% Arabica – 20% Robusta: Μέτρια οξύτητα,προσδίδοντας περισσότερο σώµα, όπως επίσης και µείωση της οξύτητας, κάνοντάς τον πιο ήπιο και ισορροπηµένο για τους µη λάτρεις της οξύτητας.

Όσον αφορά στην Cellini Espresso, όπου εργάζοµαι ως coffee expert τα τρία βασικά blends που προσφέρονται έχουν την εξής σύνθεση και χαρακτηριστικά:

  • 100% Arabica: Υψηλή οξύτητα, υψηλή γλυκύτητα, πολύπλοκα αρώµατα και απαλό σώµα
  • 85% Arabica – 15% Robusta: Μέτρια οξύτητα, µέτρια γλυκύτητα, έντονα αρώµατα και µέτριο σώµα
  • 80% Arabica – 20% Robusta: Μέτρια οξύτητα, προσδίδοντας περισσότερο σώµα, όπως επίσης και µείωση της οξύτητας, κάνοντάς τον πιο ήπιο και ισορροπηµένο για τους µη λάτρεις της οξύτητας.

“Η προσθήκη Robusta σε διαφορετικές αναλογίες στα blends προσδίδει σώµα και µειώνει την οξύτητα”

Όσον αφορά στην Cellini Espresso, όπου εργάζοµαι ως coffee expert τα τρία βασικά blends που προσφέρονται έχουν την εξής σύνθεση και χαρακτηριστικά:

  • 100% Arabica: Υψηλή οξύτητα, υψηλή γλυκύτητα, πολύπλοκα αρώµατα και απαλό σώµα
  • 85% Arabica – 15% Robusta: Μέτρια οξύτητα, µέτρια γλυκύτητα, έντονα αρώµατα και µέτριο σώµα µέτρια γλυκύτητα, έντονα αρώµατα και δυνατό σώµα.

Πολλά blends περιεκτικότητας Arabica και Robusta έχουν υποτιµηθεί από τους καταναλωτές, καθώς η κατεύθυνση που δίνεται είναι ότι ένας “καλός καφές”, είναι ένας καφές 100% Arabica. Τα περισσότερα ιταλικά blends περιέχουν Arabica και Robusta, χωρίς αυτό όµως να τους καθιστά “κακούς καφέδες”.

Η ποιότητα της Arabica και Robusta διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και γι’ αυτό και υπάρχει διαφορά στην τιµή όπως και στη γεύση.

Aπό τον Σπύρο Γεωργιάδη Coffee Expert Cellini Espresso

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
X